Overzicht Steunpunt Mantelzorg

Jonge mantelzorger zijn betekent meer dan je denkt

De Week van de jonge mantelzorger vindt van 1 tot en met 7 juni 2025 plaats. Koppel-Swoe staat hier bij stil en organiseert 4 en 6 juni activiteiten voor deze jongeren. Want een klein gebaar doet meer dan je denkt.

Zo wordt er woensdag 4 juni 2025 tussen 16.00 en 19.00 uur een activiteit voor jonge mantelzorgers tussen de 4 en 16 jaar gehouden in Huis van de Buurt de Hezebrink in Emst. Diverse buitenactiviteiten worden gehouden en avondeten is geregeld.

Jonge mantelzorgers tussen de 16 en 24 jaar zijn 6 juni 2025 tussen 19.00 en 22.00 uur van harte welkom in VanOuds in Epe. Ze krijgen daar twee gratis consumpties aangeboden en hebben een gezellige avond. Op deze manier wil Koppel-Swoe tijdens de Week van de jonge mantelzorger extra stilstaan bij hun belangrijke zorgrol.

‘Mis je soms een voetbaltraining om voor je broertje met autisme te zorgen? Of besteed je jouw vrije middagen aan je oma die steeds vergeetachtiger wordt? Veel jonge mantelzorgers herkennen dit, maar beseffen zich niet dat hun situatie bijzonder is. In Nederland draagt één op de vier kinderen en jongeren zorg voor een naaste met een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving (SCP, 2022). Zij helpen thuis extra mee, maken zich zorgen en missen soms de nodige aandacht voor zichzelf.’ Dit zegt de landelijke stichting JMZ Pro in hun campagne van de Week van de jonge mantelzorger.

Volgens Koppel-Swoe omschrijft dat mooi hoe de rol van een jonge mantelzorger eruit ziet. Deze jongeren zijn in hun rol onmisbaar, maar vaak ook onzichtbaar. Een jonge mantelzorger doet in een zorgsituatie meer dan je denkt. De zorgsituatie kost een jonge mantelzorger vaak meer dan je denkt en jouw gebaar naar hen betekent ook meer dan je denkt. Daarom draait deze week dit jaar om het thema ‘Meer dan je denkt’. Koppel-Swoe staan voor het welzijn en de groei van inwoners van onze gemeente. Jonge mantelzorgers zijn hierin onmisbaar.

Wil je hieraan meedoen of ken je iemand die hieraan mee kan doen? Neem dan contact op met jongerenwerker Adaja Siemelink via tel: 0578-676767 om je aan te melden.

‘Als het thuis niet meer gaat, hoe dan?’

Als het thuis niet meer gaat, hoe dan?’ Onder deze titel wordt in Epe en in Heerde een bijeenkomst georganiseerd die gaat over het moment dat zorg in een verpleeghuis een overweging wordt. In Epe vindt de bijeenkomst op woensdag 19 maart van 14.00 tot 15.30 uur plaats in Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 en in Heerde op 7 april van 19.30 tot 21.00 uur in Stip aan de Sportlaan 2. De voorlichtingsbijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.

Een eventuele stap naar een verpleeghuis, roept veel vragen op. Het is een grote stap die gevolgen kan hebben. Goed dus om je daar, als het kan, op voor te bereiden. Koppel-Swoe (Epe) en Stip (Heerde) organiseren twee voorlichtingsbijeenkomsten over dit onderwerp. Dat doen ze samen met de lokale verpleeghuizen van de Lelie zorggroep, Viattence en IJsselheem. Inwoners van de gemeentes Epe en Heerde zijn van harte welkom. Het programma van de beide bijeenkomsten is gelijk.

Ook zeer informatief voor mantelzorgers
De bijeenkomsten zijn informatief voor mensen die (in de toekomst) zelf een opname in een verpleeghuis nodig denken te hebben. De bijeenkomsten zijn ook bestemd voor mantelzorgers die meer over deze onderwerpen willen weten vanwege een mogelijke opname van iemand anders uit hun nabije omgeving.

Indicatie en medische zorgvraag
Een vraag die bijvoorbeeld beantwoord wordt? Waarom is een opname in een verpleeghuis anders dan een andere verhuizing?
Dat komt omdat het niet alleen over wonen gaat, maar ook over zorg. Voor een opname in een verpleeghuis heb je een indicatie nodig. Een eventuele keuze voor een opname in een verpleeghuis, is dus altijd gekoppeld aan een medische zorgvraag. Het zijn vooral oudere mensen die gebruikmaken  van de zorg in een verpleeghuis. Al is dat niet de enige groep. Als men opgenomen wordt in een verpleeghuis, betekent ook dat je wat afsluit. Dat kan best ingrijpend zijn. Je woning achterlaten  is vaak geen gemakkelijke keuze.

Soms betekent het ook dat partners niet meer bij elkaar wonen. Naast de emotionele kant die hier voor velen aan vast zit, zijn er financiële gevolgen. Die kunnen per situatie verschillen. Goed om daar op voorbereid te zijn. Om, als die tijd er nog is, eventuele keuzes in overweging te kunnen nemen.

Ontwikkelingen in de zorg
Daarnaast zijn er allerlei ontwikkelingen gaande in de zorg en dus ook in de verpleeghuiszorg. Het is goed om daar ook over te horen. Ook als naasten van iemand die mogelijk naar een verpleeghuis gaat. Want een opname in een verpleeghuis vandaag, is anders dan vroeger.
Iedereen die nu of in de toekomst na moet denken over de verhuizing naar een verpleeghuis, van een naaste of van zichzelf, is van harte welkom.

  • Woensdag 19 maart, 14.00-15.30 uur, Kulturhus EGW, Stationsstraat 25, Epe
  • Maandag 7 april , 19.30-21.00 uur, Stip, Sportlaan 2, Heerde
  • Aanmelden of informatie Epe: 0578-676767 of info@koppelswoe.nl
  • Aanmelden of informatie Heerde: 0578-699499 of stip-mantelzorgondersteuning@heerde.nl

 

 

Dag van de Mantelzorg 2024

Zondag 10 november 2024 is het de Dag van de Mantelzorg. Rondom deze speciale dag organiseert Steunpunt Mantelzorg een aantal activiteiten in de gemeente Epe, om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor de liefdevolle zorg voor hun naaste. Deze activiteiten worden je zonder kosten aangeboden. Bij iedere activiteit staat vermeld wat je krijgt aangeboden. Geef je snel op, want vol=vol!

Heb je vooraf nog vragen? Neem dan contact op met Mia Nooteboom, mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg via steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl of 0578-67 67 67.

Workshopmiddag voor mantelzorgers

Tijdstip: zaterdag 9 november 13.45 tot 17.15 uur
Locatie: Het Los Huus, Wildforstlaan 3 in Epe
Gratis deelname: workshops, consumpties en soep met een broodje.

Steunpunt Mantelzorg nodigt je uit voor een middag vol plezier en ontspanning. Kies bij je aanmelding twee workshop van je voorkeur uit. De verschillende workshops die worden gegeven zijn: bingo, koersbal, bloemschikken, nagels lakken of een presentatie ‘Fruitteelt vroeger en nu’ van Henk Nooteboom. De workshops, consumpties en aan het eind van de middag een kop soep met een broodje worden je aangeboden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Geef je onderaan deze pagina op vóór 31 oktober 2024.

Pub Quiz voor mantelzorgers vanaf 18 jaar

Tijdstip: vrijdag 15 november van 19.30 tot 22.00 uur
Locatie: Van Ouds (Café VanToen), Hoofdstraat 46 in Epe

Weet jij wat over sport, geschiedenis, tv, aardrijkskunde, film et cetera? En heb je zin in een gezellige avond vol met geluids- en filmfragmenten? Doe dan mee aan een gezellige Pub Quiz geleid door Marco Bijsterbosch. Neem gerust iemand mee! Er zijn leuke prijsjes te winnen, maar meedoen is uiteraard belangrijker dan winnen. 😉 Deelname is gratis. Je krijgt van ons twee consumpties aangeboden. Wil je meer drinken, dan kun je je eigen consumpties afrekenen. Geef je op vóór 5 november 2024!

Diner in De Molenwiek in Vaassen met de gemeenteraad

Tijdstip: dinsdag 19 november17.30 -19.30 uur
Locatie: De Molenwiek, Molenstraat 15 in Vaassen

De gemeenteraad waardeert de inzet van mantelzorgers ook. Als blijk van deze waardering nodigt de raad mantelzorgers uit de gemeente Epe van harte uit om samen te eten in restaurant de Molenwiek in Vaassen. Kom je op dinsdagavond 19 november van 17.30 tot 19.30 uur? De raadsleden zijn hierbij zelf ook aanwezig. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden graag vóór 10 november 2024.

Dat verdient een bloemetje
Zorg jij voor iemand? Dankjewel!

Op vrijdag 8 november delen wij samen met wethouder Gert van den Berg en gemeenteraadsleden  in de vier dorpen van de gemeente Epe bloemen uit. We vinden het fijn dat er mensen zijn die zorgzaam zijn en daar willen we graag aandacht aan besteden. Neem jij ook bloemen in ontvangst? Je mag deze zelf houden of geef de bloemen aan iemand die jij graag wilt bedanken voor zijn of haar zorgzaamheid. We zijn in Oene en Emst van 10.00-11.30 uur en in Epe en Vaassen van 13.30-15.00 uur. Voor het bloemetje kan je je niet aan te melden.

Steunpunt Mantelzorg
Ben je mantelzorger en op zoek naar gratis en onafhankelijk informatie, advies, ondersteuning en/of begeleiding?  Steunpunt Mantelzorg is er ook voor jou! Je kunt bij ons terecht met je vragen over mantelzorg en een luisterend oor. Je kunt ons bereiken via 0578-67 67 67 of steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl. Meer informatie vind je ook op: www.koppelswoe.nl/steunpunt-mantelzorg

 

Thema van Wereld Alzheimer Dag is ‘Samen in beweging’

Drumble Dance is een workshop waar je blij van wordt. De unieke combinatie van drummen op grote fitnessballen en daarbij dansen op muziek, maakt dat deelnemers vrolijk en energiek worden. Deze actieve workshop vindt 17 september vanaf 10.30 uur plaats in Kulturhus EGW in Epe. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Heb jij of heeft je naaste geheugenproblemen, dan zijn jullie hierbij van harte uitgenodigd. Mis deze bijzondere workshop niet.

Inloop is vanaf 9.45 uur met koffie en thee. De workshop zelf vindt van 10.30 tot 11.30 uur plaats. Drumble Dance is zowel zittend als staand uit te voeren. De workshop wordt georganiseerd door het Geheugensteunpunt en Steunpunt Mantelzorg.

De Drumble Dance-workshop in Epe wordt gegeven ter ere van Wereld Alzheimer Dag die jaarlijks op 21 september plaatsvindt. Dit jaar is het thema van deze dag ‘Samen in beweging’.

Heb je nog vragen?
Bel dan naar Steunpunt Mantelzorg (Mia Nooteboom), tel.: 06-40 92 47 02

 

Foto: Drumble Dance

Thema van Wereld Alzheimer Dag is ‘Samen in beweging’

Drumble Dance is een workshop waar je blij van wordt. De unieke combinatie van drummen op grote fitnessballen en daarbij dansen op muziek, maakt dat deelnemers vrolijk en energiek worden. Deze actieve workshop vindt 17 september vanaf 10.30 uur plaats in Kulturhus EGW in Epe. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Heb jij of heeft je naaste geheugenproblemen, dan zijn jullie hierbij van harte uitgenodigd. Mis deze bijzondere workshop niet.

Inloop is vanaf 9.45 uur met koffie en thee. De workshop zelf vindt van 10.30 tot 11.30 uur plaats. Drumble Dance is zowel zittend als staand uit te voeren. De workshop wordt georganiseerd door het Geheugensteunpunt en Steunpunt Mantelzorg, uitgevoerd door Koppel-Swoe.

De Drumble Dance-workshop in Epe wordt gegeven ter ere van Wereld Alzheimer Dag die jaarlijks op 21 september plaatsvindt. Dit jaar is het thema van deze dag ‘Samen in beweging’.

Heb je nog vragen?
Bel dan naar Steunpunt Mantelzorg (Mia Nooteboom), tel.: 06-40 92 47 02 of naar het Geheugensteunpunt (Jolanda ter Agter), tel.: 06-82 67 79 99.

Funmiddag voor jonge mantelzorgers

Ben jij een jonge mantelzorger t/m 12 jaar? En heb jij wel zin in een gezellig middag? Kom dan ook vrijdag 19 april 2024 van 16.00-19.00 uur in De Hezebrink, ds. van Rhijnstraat 69 in Vaassen. We gaan lasergamen en met elkaar koken. Daarna mag je natuurlijk wat je gemaakt hebt zelf opeten. Je kunt je hieronder opgeven! Laat je het ons even weten als je allergieën hebt?

Workshops ‘levend verlies’

Steunpunt Mantelzorg wil graag onderzoeken of er onder de mantelzorgers in de gemeente Epe behoefte is aan een serie workshops ‘Levend verlies’.

Levend verlies

Je hebt er misschien weleens van gehoord. ‘Levend verlies’ of ‘verlies bij leven’, het betekent dat je rouwt om iets of iemand die er nog is. Bijvoorbeeld het leven met een
partner met dementie of ander niet-aangeboren hersenletsel (NAH): de partner is er nog wel, maar niet meer zoals hij of zij ooit was. Of het verlies van het samenzijn wanneer je partner wordt opgenomen in een verpleeghuis. Denk ook aan het toekomstbeeld dat ouders verliezen, wanneer blijkt dat hun kind een beperking heeft. In bovengenoemde situaties krijgen de betrokkenen te maken met rouw, chronische rouw, dat op een of andere manier in het bestaande leven moet worden opgenomen.

Mantelzorgers en levend verlies

Mantelzorgconsulent Mia Nooteboom: “We weten dat er in de gemeente Epe mantelzorgers zijn die te maken hebben met een verlies bij leven. Het is een moeilijk item, omdat het verlies door blijft gaan, het eindigt niet. Vaak ziet de omgeving in eerste instantie wel dat er een verlies heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld omdat een partner is opgenomen in een verpleeghuis. De directe omgeving komt in de beginperiode nog wel eens langs om een praatje te maken, maar na verloop van tijd wordt dat minder.
De omgeving van de mantelzorger is er sneller aan gewend dan de mantelzorger zelf, waarvan je je kan afvragen of het ooit went, om zonder je partner in huis verder te leven. Vanuit Steunpunt Mantelzorg kom ik ook bij mensen thuis waarvan de partner bijvoorbeeld een vorm van dementie heeft. De partner, die mantelzorger is, verliest langzaamaan zijn of haar partner, wie hij of zij in wezen was”.

Doel en inhoud van de workshop

Verdriet bij de mantelzorgers kunnen we in deze workshop niet wegnemen. Wat we wel kunnen is inzicht geven in rouwprocessen en dit met elkaar bespreken. Zo verloopt bijvoorbeeld een rouwproces bij levend verlies totaal anders dan een rouwproces bij overlijden. De ervaring leert dat wanneer mensen iets meer weten over een dergelijk rouwproces, ze hun eigen situatie beter in beeld krijgen. Meer begrip voor de eigen situatie werkt heel vaak verlichtend.

Praktische informatie

We willen graag inventariseren of er behoefte is onder mantelzorgers uit de gemeente Epe om een aantal keren bij elkaar te komen om met elkaar te praten, te delen en te leren. Heb jij interesse? Dan kan je contact opnemen met Mia Nooteboom, mantelzorgconsulent bij Steunpunt Mantelzorg, via 0578-67 67 67 of steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl

Meer weten over Steunpunt Mantelzorg? Kijk op www.koppelswoe.nl/steunpunt-mantelzorg

© 2025 Media Magneet