Overzicht Buurtsport

Vacature: Beweegmakelaar/Coördinator valpreventie (16 uur)

Gaat jouw hart sneller kloppen om bewegen als doel of middel in te zetten? Ben jij die enthousiaste verbinder die de schakel wil zijn naar een vitale toekomst voor alle inwoners van de gemeente Epe? Dan ben jij de Beweegmakelaar, met specifieke aandacht voor de ketenaanpak valpreventie (16 uur) die wij zoeken!

Als beweegmakelaar inventariseer je op individueel niveau wensen van inwoners rondom bewegen en sport. Je leidt inwoners naar bestaande beweeginitiatieven, ontwikkelt en/of organiseert een nieuw aanbod van sport- en beweegactiviteiten vanuit de vraag van (een groep) inwoners.

Als coördinator valpreventie ben je de aanjager/kartrekker in de lokale ketenaanpak valpreventie. Je bent de spin in het web binnen het netwerk van betrokken partijen en deelnemers en verbindt vraag van inwoners en aanbod van lokale aanbieders.

Wie zijn wij?

Als Beweegmakelaar/Coördinator valpreventie maak je deel uit van het bevlogen team van Heel Epe Beweegt. Heel Epe Beweegt is onafhankelijk en draagt bij aan een gezonde leefstijl en het behalen van de beweegrichtlijnen voor alle inwoners van de gemeente Epe (0-100+ jaar).

Heel Epe Beweegt is onderdeel van Koppel-Swoe: de organisatie voor welzijn en kinderopvang in de gemeente Epe. Wij houden ons bezig met opvoeden, opgroeien, welzijn en verbinden. We maken meedoen, van jong tot oud, mogelijk en gaan daarbij uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Koppel-Swoe is present in de wijken en buurten, werkt samen met vele partners en richt zich op preventie.

Welke bijdrage ga jij leveren?

Beweegmakelaar (12 uur)

  • De inzet van de beweegmakelaar draagt bij aan een gezonde leefstijl en een grotere, intensievere sport- en beweegdeelname van inwoners in de gemeente. Je maakt het sport- en beweegklimaat binnen de gemeente Epe toegankelijk voor alle inwoners. Je focust je in eerste instantie vooral op kwetsbare groepen en individuele inwoners die achterblijven in ten aanzien van de beweegrichtlijnen.
  • Je verwijst individuele inwoners naar het bestaande sport- en beweegaanbod, motiveert en enthousiasmeert hen om daadwerkelijk mee te doen.
  • Je signaleert behoeftes en ontwikkelt en/of organiseert nieuw aanbod als bepaalde signalen vaker langs komen. Je stimuleert ontmoeting en zorgt ervoor dat inwoners mee kunnen doen als ze een belemmering vinden in participatie.
  • Je draagt bij aan het creëren en in stand houden van sterke aanbieders van sport- en beweegactiviteiten, met oog voor kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid.

Coördinator valpreventie (4 uur)

Je coördineert binnen de gemeente Epe de ketenaanpak valpreventie, daarvoor voer je onder andere de volgende taken uit:

  • Je overlegt met de lokale werkgroep (o.a. gemeente, Huisartsenorganisatie Oost Gelderland en Vérian) en legt samenwerkingsafspraken vast;
  • Je beantwoordt individuele vragen van inwoners, registreert interesse en aanmeldingen en verzendt informatie aan belangstellenden;
  • Je organiseert activiteiten rondom valpreventie, zoals: vitaliteitsbijeenkomsten, voorlichtingsmomenten en valpreventieve beweeginterventies en stemt die af met lokale aanbieders.

Wat vragen we van jou?

  • Je beschikt over een afgeronde HBO-opleiding, zoals Sport & bewegen, Sportkunde of ALO, gerelateerd aan gezondheid en bent uiteraard sportief.
  • Je weet inwoners op een juiste, empathische, enthousiasmerende en overtuigende manier te motiveren en te verleiden om (meer) in beweging te komen.
  • Jij maakt makkelijk verbinding tussen beweegaanbieders, welzijn, ouderenzorg, gezondheidszorg en sociale zaken/armoede & schulden. Als jij een kans ziet, dan ga je ervoor.
  • Je beschikt over kennis van de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLi’s).
  • Je krijgt energie van het ontwikkelen en (eventueel) uitvoeren van nieuwe sport- en beweegactiviteiten als daar vraag naar is.

Wat bieden wij?

  • Een zelfstandige en afwisselende functie voor 16 uur per week in een organisatie die volop in beweging is. Je kunt bij ons in loondienst komen of kunt deze functie als zzp’er invullen. Wil je graag meer uren werken, neem dan even telefonisch contact met ons op. I.v.m. andere vacatures, nieuwe projecten of uitbreiding van diensten is het soms mogelijk om meer uren binnen onze organisatie te werken;
  • Werktijden in overleg;
  • De aanstelling is voor de projectperiode t/m 31 december 2026.
  • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een goede pensioenvoorziening, een loopbaanbudget en een individueel keuzebudget.

Interesse? Neem contact op!

Ben je enthousiast geworden en herken jij jezelf in het persoonlijk profiel, stuur dan jouw motivatiebrief en CV, uiterlijk voor 11 december 2024 naar: personeelsadministratie@koppelswoe.nl o.v.v. Beweegmakelaar.

Meer informatie over de ketenaanpak valpreventie is te verkrijgen via Larisa Brinkhoff, larisa.brinkhoff@geldersesportfederatie.nl of 06-26 72 09 51. Informatie over de functie Beweegmakelaar, Heel Epe Beweegt en/of Koppel-Swoe via Vincent Rotman, v.rotman@koppelswoe.nl of 06-14 21 83 60.

Gesprekken worden gevoerd op dinsdagmiddag 17 december 2024 .

Kerstvakantie 2024: activiteiten voor kinderen en jongeren

Ook in de kerstvakantie van 2024 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische volgorde alle activiteiten voor kinderen en jongeren. Bij elke activiteit staat voor welke leeftijd en in welk dorp iets wordt georganiseerd. Voor de meeste activiteiten hoef je je niet aan te melden. Via onze online agenda vind je al onze activiteiten voor jong en oud voor de kerstvakantie. Maak gebruik van de filters per doelgroep of dorp. Of download hier de flyer voor de activiteiten voor de jeugd.

Overzicht activiteiten kerstvakantie 2024

Jongerenavonden (12-23 jaar) in Emst en Vaassen:

Deze avonden zijn er om even tot rust te komen en je vrienden te ontmoeten. Je kan er gezellig een spelletje doen, tafeltennissen, gamen en chillen. Ook is er altijd ruimte voor een praatje met de jongerenwerkers.

  • Emst – de Hezebrink – maandag van 19.00-22.00 uur en woensdag van 19.00-22.00 uur;
  • Vaassen – Triton – op aanvraag via Sil Overmeire (06-81 36 44 55);
  • Vaassen – Triton – nieuwkomers – maandag van 20.00-21.30 uur;
  • Vaassen – Balai Pusat – op aanvraag via Sil Overmeire (06-81 36 44 55);
  • Epe – Vegtelarij – op aanvraag via Sil Overmeire (06-81 36 44 55).

Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten. Klik op de oranje titel voor meer informatie.

Maandag 23 december 2024 – Mountainbiken in Epe – 8 t/m 16 jaar

Ga de uitdaging aan met mountainbiken! Ben jij tussen de 8 en 16 jaar en hou je van avontuur? Doe dan mee met onze mountainbike-activiteit op maandag 23 december 2024 van 10.30-12.00 uur! Dit is jouw kans om over uitdagende paden te crossen, nieuwe skills te leren en een geweldige tijd te hebben met andere jongeren. Geef je snel op, er is beperkt plek.

Opgeven via deze link is verplicht! 

Maandag 23 december 2024 – Sport en Spel Festival in Epe – 4 t/m 12 jaar

Maandag 23 december 2024 hebben we leuke activiteiten voor de kinderen in de PWA-Hal. Activiteiten zoals het Formule-1 spel in de zaal, 3 vs 3 basketbal en klimmen bij het klimrek. De activiteiten duren van 12.30-14.00 uur. Doe jij mee met ons?

Dinsdag 24 december 2024 – Kennismaken met racketsporten in Vaassen – 4 t/m 12 jaar

Dinsdag 24 december 2024 gaan we van 12.30-13.45 uur leuke activiteiten doen in de sporthal van De Koekoek.TC de Kouwenaar en BC 70 Veluwe zijn aanwezig in de zaal. Deskundige trainers van beide clubs organiseren uitdagende badminton- en tennisactiviteiten voor jullie. Naast badminton en tennis zijn de buurtsportcoaches aanwezig met andere spellen en sporten. Voor elk wat wils!

Dinsdag 24 december 2024 – Lasergamen in Vaassen – 10 t/m 16 jaar

Dinsdag 24 december 2024 gaan we lasergamen. De gymzaal van de Koekoek wordt omgetoverd tot lasergame arena. In twee teams strijd je tegen elkaar voor de overwinning! Geef je snel op, er is beperkt plek.

Opgeven via deze link is verplicht! 

Vrijdag 27 december 2024 – Oudejaarszaalvoetbaltoernooi Epe – 12 t/m 23 jaar

Op vrijdag 27 december 2024 organiseert het jongerenwerk van Koppel-Swoe en Heel Epe Beweegt weer het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in de PWA-hal in Epe. Dit toernooi is voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar uit de gemeente Epe. Meld je aan met je team via onze instagram: @jongerenwerk_koppel_swoe, via de mail s.overmeire@koppelswoe.nl of stuur een berichtje naar 06-81 36 44 55. Snel aanmelden dus! Vol = vol. Inschrijven kan tot en met vrijdag 13 december 23.59 uur.

De regels:

  • Maximaal 8 spelers
  • We spelen 5 tegen 5
  • Ieder team heeft maximaal 3 wissels
  • Zaalschoenen/schone schoenen zijn verplicht!
  • Neem zelf bidon mee.
  • Vol = vol.

 

 

Herfstvakantie 2024: activiteiten voor kinderen en jongeren

Ook in de herfstvakantie van 2024 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische volgorde alle activiteiten voor kinderen en jongeren. Bij elke activiteit staat voor welke leeftijd en in welk dorp iets wordt georganiseerd. Voor de meeste activiteiten hoef je je niet aan te melden. Via onze online agenda vind je al onze activiteiten voor jong en oud voor de herfstvakantie. Maak gebruik van de filters per doelgroep of dorp. Of download de flyer voor de activiteiten voor de jeugd hier.

Overzicht activiteiten herfstvakantie 2024

Jongerenavonden en – middag (12-23 jaar) in Epe, Emst en Vaassen:

Zin in wat gezelligheid? Kom chillen in een van onze jeugdhonken. Kom alleen of met je vriendengroep. We hebben een PS5, Fifa, pooltafel, dartbord en tafelvoetbal. Eén van de jongerenwerkers is ook aanwezig.

Waar en wanneer?

Kijk in onze online agenda voor meer informatie. Selecteer bij het filter jongerenwerk en dan krijg je alle activiteiten op een rij.

Maandag 28 oktober – Sport en Spel festival in Epe – 4 t/m 12 jaar

Kom op maandag 28 oktober gezellig sporten met je vrienden en vriendinnen in sporthal PWA, alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom van 13:00 tot 14:30 uur.
De buurtsportcoaches zullen zorgen voor voldoende sportaanbod. Daag jij hen uit voor een potje voetbal, hockey, basketbal of pijl- en boogschieten?

Dinsdag 29 oktober – Spelletjesmiddag met bingo bij Huis vd Buurt Triton in Vaassen – 4 t/m 12 jaar

Op dinsdag 29 oktober 2024 in Triton en donderdag 31 oktober 2024 in de Vegtelarij organiseren we een spelletjesmiddag met bingo. We spelen diverse spelletjes en eindigen met een bingo met echte prijsjes. Doe je mee? Aanmelden kan bij Marlina Blokland via m.blokland@koppelswoe.nl
Vermeld hierbij of je in Epe of in Vaassen meedoet.

Woensdag 30 oktober – Zwemmen en sporten bij De Koekoek in Vaassen – 6 t/m 12 jaar

Hou jij van spetteren en spelen in het water? Kom dan naar onze superleuke zwemactiviteit, speciaal voor kinderen! Of je nu al goed kunt zwemmen of nog aan het oefenen bent, iedereen met minimaal zwemdiploma A kan meedoen. Samen met de vrolijke zwemjuf en de buurtsportcoaches beleef je een middag vol plezier. Je leert nieuwe zwemtrucjes, speelt toffe waterspelletjes en maakt nieuwe vriendjes. Zwemmen is niet alleen superleuk, maar ook goed voor je!

Schrijf je snel in en zorg dat je erbij bent voor een spetterende middag in het water!

Heb jij nog geen zwemdiploma maar wil je wel een leuke en sportieve middag beleven, ook dan ben je van harte welkom! De buurtsportcoaches verzorgen verschillende uitdagende sportspellen op het veld achter De Koekoek! Inschrijven via de volgende link: https://www.heelepebeweegt.nl/epe/sportenvrijetijd/overzicht-aanbod/bekijk/106375/zwemmen-bij-de-koekoek

Donderdag 31 oktober – Spelletjesmiddag met bingo bij Huis vd Buurt Vegtelarij in Epe – 4 t/m 12 jaar

Op dinsdag 29 oktober 2024 in Triton en donderdag 31 oktober 2024 in de Vegtelarij organiseren we een spelletjesmiddag met bingo. We spelen diverse spelletjes en eindigen met een bingo met echte prijsjes. Doe je mee? Aanmelden kan bij Marlina Blokland via m.blokland@koppelswoe.nl
Vermeld hierbij of je in Epe of in Vaassen meedoet.

 

 

Buitenspeeldag 2024

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar een Nationale Buitenspeeldag. Dit jaar is het zover op woensdag 12 juni. Op drie verschillende locaties in de gemeente Epe kunnen kinderen deze dag opnieuw kennis maken met buiten spelen en ervaren hoe leuk het kan zijn. Veel kinderen geven aan dat ze zich na het buiten spelen veel vrolijker en blijer voelen.

Ook in de gemeente Epe is buitenspelen tijdens de Buitenspeeldag allesbehalve saai of onveilig. Op woensdag 12 juni 2024 organiseren de sociaal werkers en buurtsportcoaches van welzijnsorganisatie Koppel-Swoe samen met vrijwilligers, partners en studenten van Praktijkleren van ROC Aventus in de wijk op drie locaties een gaaf (en gratis) Buitenspeel-evenement, zodat zoveel mogelijk kinderen onbezorgd kunnen spelen. Want buitenspelen is gezond en leuk!

Buitenspeeldag gemeente Epe

Epe | Huis van de Buurt Vegtelarij, Europalaan 48 

In Epe wordt de Buitenspeeldag georganiseerd in en rondom Huis van de Buurt Vegtelarij, Europalaan 48. Vier op een rij, Twister, luchtkussen, flessenvoetbal, buikschuiven op gras en nog veel meer. Ook op deze locatie genoeg leuke spellen om te doen!

Emst | Speeltuinvereniging Emst, Dominee van Rhijnstraat 31 

In Emst kan er onder andere gespeeld worden bij de Speeltuin Emst en het speelveld achter de Hezebrink met activiteiten als een stormbaan, buikschuiven, voetbalboarding en diverse spelletjes bij de speeltuin.

Vaassen | csv VIOS Vaassen, Woestijnweg 63

De accommodatie van csv VIOS Vaassen vormt in Vaassen het decor van de Buitenspeeldag. Kinderen kunnen zich uitleven met activiteiten als touwtrekken, bucketball, paintball schieten, pijl en boog, flessenvoetbal en stormbaan.

Op alle drie de locaties starten de activiteiten om 14.00 uur en duren tot 16.00 uur. We hopen op veel kinderen die met ons komen meespelen! Speel jij op deze dag gezellig met ons mee? Dan zien wij jou 12 juni 2024!

 

Gezond leven en bewegen: zorg voor een divers aanbod

Koppel-Swoe is continu bezig om het aanbod qua bewegen steeds aan te vullen en te verbreden. Buurtsportcoach Vincent Rotman: “We vinden dat erg belangrijk. De basis van gezond leven en bewegen begint namelijk bij de diversiteit van het aanbod. Mensen moeten wat te kiezen hebben. We werken hierbij samen met verschillende samenwerkingspartners, zoals: sportverenigingen en zorginstellingen.

Het aanbod qua bewegen moet daarbij laagdrempelig zijn. “Op deze manier kunnen we een zo groot mogelijke groep inwoners van de gemeente Epe bereiken”, aldus Vincent. Dat houdt dus niet op bij sport en bewegen voor kinderen en jongeren. Ook voor volwassenen wordt het programma steeds verder ontwikkeld. “We zoeken nu bijvoorbeeld vooral naar preventieve manieren om bij de groep inwoners tussen circa 45-65 jaar bewegen nog beter onder de aandacht te brengen. Stel je bent 55 en je hebt last van je knie. Dan zou een wandelgroep misschien veel beter kunnen helpen dan dat huisartsbezoek.”

ZitFit en Valpreventie

Ook bij de groep 75-plussers wordt continu nagedacht over vormen van bewegen. Zo wordt er wekelijks op enkele plekken ZitFit gegeven. “Bijvoorbeeld bij een aantal verzorgingshuizen. En we onderzoeken of deze ZitFit-lessen ook bij een aantal Huizen van de Buurt gegeven kunnen worden. Oudere buurtbewoners kunnen zo op een laagdrempelige manier aanhaken bij een sportieve activiteit.”

Het thema ‘Valpreventie’ wordt momenteel besproken in de gemeente Epe. “Dan kun je denken aan interventies die fysio’s uitvoeren en ook aan activiteiten waar de buurtsportcoach een bijdrage aan kan leveren. Een activiteit zoals Walking Football kan voor mensen met verminderde kans om te vallen geschikt zijn. Zo kijken we, samen met gemeente, GGD en fysio hoe ook de buurtsportcoach meer voor Valpreventie ingezet kan worden.”

Verder gaat Koppel-Swoe, in samenwerking met sportverenigingen, een bewegingscarrousel voor senioren op te zetten. Steeds andere oefeningen, steeds een andere sport, steeds een andere plek. Om het interessant te houden. Zo zijn ouderen ook op een andere manier met bewegen bezig.”

Netwerk Gezond Vaassen Emst

Buurtsportcoach Vincent vertelt dat er op verschillende plekken in deze gemeente mooie samenwerkingsverbanden ontstaan om initiatieven te ontwikkelen waarbij de gezonde leefstijl bij inwoners gebracht wordt én ook voor iedereen haalbaar is. “Een goed voorbeeld is het ‘Netwerk Gezond Vaassen Emst’ waar we als buurtsportcoaches ook bij betrokken zijn. Aanjagers van dit netwerk zijn: Bianca Semmekrot (wijkmanager huisartsenzorg), Linda Brouwer, (gebiedsregisseur Vaassen-Emst van Koppel-Swoe) en Sandra Casteel (wijkverpleegkundige van Vérian). Daar zijn we als zorg en welzijn samen gestart om een toegankelijk aanbod ten aanzien van gezond leven en bewegen te creëren. We brengen het bewegingsaanbod in beeld, kijken hoe we nog meer kunnen samenwerken en hoe we een gezonde leefwijze en bewegen onder de aandacht kunnen brengen van alle inwoners.”

‘Gezond Tussend’ooren’

Uiteraard is gezonde leefstijl in alle leeftijdscategorieën belangrijk. Neem de jongeren. Tijdens de lockdowns werd er minder gesport en dus minder bewogen. “In het Sportakkoord van de gemeente wordt gesteld dat onderwijs en kinderopvang samenwerken met partijen zoals Heel Epe Beweegt. Hiervoor worden de zogenaamde NPO-gelden ingezet.”

Er zijn al verschillende succesvolle campagnes geweest. Een mooi voorbeeld is ‘Gezond Tussend’ooren’. Met dit project helpen de JOGG-gemeenten (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) ouders met jonge kinderen op weg met het kiezen van gezonde tussendoortjes. “Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen in de gemeente Epe. Om gezond gewicht bij kinderen te stimuleren, helpen we mee om de jaarlijkse campagne ‘Gezond Tussend’ooren’ bij 2 tot 4-jarigen onder de aandacht te brengen.”

Gezond leven en bewegen op het werk

Overgewicht speelt ook bij andere leeftijdsgroepen een negatieve rol. “Recent las ik in de krant dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft.” Ook volwassenen gingen door het thuiswerken in de coronaperiode minder bewegen. “Het is niet gezond om uren achter elkaar aan het bureau te zitten. Zitten is het nieuwe roken. Zorg dus voor de nodige momenten van afleiding. Of wandel een rondje met je collega’s.”

Om nog nadrukkelijker aan deze uitdaging te werken, worden bedrijven benaderd door GGD. Die gaan in gesprek hoe bedrijven ondersteund kunnen worden, om zo gezonde leefstijl ook op de werkvloer een plek te geven en in te bedden, aldus Vincent. “Bedrijven bepalen op welk thema ze in willen zetten. Bijvoorbeeld stoppen met roken of meer bewegen op de werkplek. Wij bieden daarbij drie producten aan. Een beweegactiviteit op locatie, mogelijk gekoppeld met een lunch. Een inspiratiesessie over Sport en Bewegen en de zogenaamde ansichtkaartchallenge, waarbij we medewerkers tips geven over bewegen op de werkplek.”

Een willekeurige doelgroep wordt zo naar een passend beweegaanbod geleid. Elke inwoner uit Epe, Emst, Oene en Vaassen kan zo meedoen aan activiteiten op het gebied van sport, bewegen en welzijn. Er moeten voor inwoners geen drempels zijn om een gezonde levensstijl aan te hangen.”

Meer weten over Buurtsport of JOGG? Neem contact op met Vincent Rotman via 0578-67 67 67 of mail v.rotman@koppelswoe.nl

Terugblik 2022 in vogelvlucht

We bieden veel diensten aan, organiseren talloze ontmoetingen en activiteiten, geven informatie en advies aan inwoners en werken samen met vele partners. Ons jaarlijkse verslag, dat we aanleveren bij college en ambtenaren, is dan ook een best lijvig document waar je even voor moet gaan zitten. Tegelijkertijd is dit jaarverslag 2022 ook een geweldige terugblik op wat er allemaal speelt in de gemeente Epe en hoe wij daar als Koppel-Swoe, samen met onze medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners, mee om zijn gegaan. In dit artikel nemen we je in vogelvlucht mee door ons verslag. 

Je komt hieronder regelmatig oranje woorden tegen. Als je daarop klikt, kun je achterliggende artikelen of dienstenpagina’s bekijken voor meer verdiepende informatie. Heb je alsnog vragen, opmerkingen of ideeën? We horen ze graag! Mail ons via info@koppelswoe.nl of bel 0578-67 67 67.

Terugblik 2022 in vogelvlucht

Gebiedsgericht werken: gebiedsregisseurs, sociaal werk en Huizen van de Buurt

Gebiedsgericht werken is en blijft een belangrijke pijler in ons werk. In 2022 gingen we binnen Koppel-Swoe over naar het werken met twee gebiedsteams (Epe-Oene en Vaassen-Emst). In ieder gebiedsteam zitten een gebiedsregisseur en sociaal werkers. We bespreken overkoepelende gebiedsgerichte thema’s integraal en leggen nog meer verbinding tussen onze eigen diensten en die van onze samenwerkingspartners. In het concept van gebiedsgericht werken vormen de fysieke gebiedsgerichte locaties een belangrijke schakel in de driehoek met de gebiedsregisseurs en sociaal werkers.

Huis van de Buurt

De afgelopen jaren zijn we gegroeid naar acht gebiedsgerichte locaties. Gebiedsgericht werken gebeurt steeds meer in én vanuit deze laagdrempelige en zichtbare locaties. Inwoners kunnen hier terecht voor ontmoeting, activiteiten, informatie en advies. Wij organiseren zelf activiteiten (op basis van de vragen die er zijn), maar buurtbewoners of andere (maatschappelijke) organisaties kunnen ook zelf activiteiten organiseren. Om inwoners en partners eenduidig te kunnen wijzen op de functies van onze locaties, was het van belang dat er één naam kwam voor onze locaties (i.p.v. de organische wildgroei aan benamingen). Per 1 juni 2022 zijn we al onze locaties daarom Huis van de Buurt gaan noemen. Zo is het voor inwoners, lokale overheid en onze samenwerkingspartners duidelijk waar we voor staan en waar onze accommodaties voor bedoeld zijn.

We zien dat diverse partners gebruikmaken van onze inloopuren, aansluiten bij activiteiten of onze gebiedsgerichte locaties zelf gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten en één op één gesprekken met inwoners. Huis van de Buurt Triton kreeg met de heropening als eerste locatie de herkenbare look & feel van Huis van de Buurt. In 2023 volgen ook de andere Huizen van de Buurt. Vier Huizen van de Buurt zijn ook aangewezen locaties voor Buurtpunten. In de praktijk zien we dat Buurtpunt-bezoekers ook gebruik maken van de andere Huizen van de Buurt.

(links: de nieuwe herkenbare oranje huisstijl van Huis van de Buurt, rechts: sociaal werker Margriet op bezoek bij De Hoeksteen in Emst)

Ontmoeting

Op verschillende plekken in de gemeente Epe organiseren we, zoveel mogelijk samen met actieve inwoners, activiteiten die gericht zijn op elkaar ontmoeten, nieuwe contacten leggen en onderhouden en een fijne en zinvolle dagbesteding. Meestal onder de vlag van Huis van de Buurt en/of Buurtpunt. Vaak als ontmoetingsplek voor buurtbewoners, maar ook als ontmoetingsmoment voor gelijkgestemden. Zoals bijvoorbeeld: BuurtkoffieConversatieles NederlandsEetcafé, Turkse Vrouwengroep, Groet & Ontmoet (junior), NAH-kaffee, Zomer- en winteruitjes en het Repair Café.

(links: Groet & Ontmoet junior in Huis van de Buurt Triton, rechts: Eetcafé in Het Praathuis)

Individuele inwonerondersteuning

Met Buurtbemiddeling leveren onze vrijwillige buurtbemiddelaars een positieve bijdrage aan het samenleven als buren in de gemeente Epe. Buurtbemiddeling doet dat in het bijzonder bij (dreigende) conflictsituaties tussen buren. Door buren te begeleiden bij het oplossen van de onderlinge spanningen en conflicten, werken de bemiddelaars onder andere aan het herstellen van de communicatie en het bevorderen van wederzijds respect. In 2022 liep het aantal aanvragen (30) terug naar het niveau van vóór corona. Positief is dat we nog steeds merken dat in sommige situaties de melder, na een gesprek met de coördinator, toch nog een keer zelf het gesprek met de buren aangaat. In andere situaties worden de buurtbemiddelaars ingezet om, in goed gesprek, met de melder en de buren te zoeken naar oplossingsrichtingen voor het probleem dat is ontstaan.

Buurtsport en hun platform Heel Epe Beweegt focusten zich ook het afgelopen jaar op het aanmoedigen van een gezonde en actieve leefstijl voor 0-100+. Door de buurtsportcoaches zijn ontzettend veel activiteiten georganiseerd. Fijn waren de inzet van NPO-gelden, waarmee we een extra buurtsportcoach konden inzetten en zo meer konden organiseren voor en ondersteunen bij activiteiten voor de jeugd. We hebben bijvoorbeeld tijdens alle schoolvakanties activiteiten voor kinderen en jongeren, wijksportactiviteiten, beweegmiddagen en pauzesport bij diverse school- en BSO locaties georganiseerd. Met het Lokaal Sport- en Beweegakkoord (20.000 euro beschikbaar) nodigen we inwoners en verenigingen uit om plannen in te dienen om met plezier te kunnen sporten en bewegen.

Er kwamen voor cliëntondersteuning in totaal 104 aanmeldingen bij ons binnen. Aanmeldingen van inwoners die informatie, advies en (kortdurende) ondersteuning nodig hebben op het gebied van: vraagverheldering en waar nodig doorverwijzing, toeleiding naar zorg en maatschappelijke ondersteuning en klachten en bezwaarprocedures. Die zijn opgepakt door onze cliëntondersteuners (tevens welzijnscoaches van Welzijn op Recept). In ieder gebiedsteams (zie gebiedsgericht werken) is nu een cliëntondersteuner aanwezig.

EpeDoet! is het onafhankelijke platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe. Alle inwoners, organisaties en verenigingen kunnen bij EpeDoet! terecht met vacatures en vragen over vrijwilligerswerk. Werving en delen van informatie via www.epedoet.nl en social media. In 2022 ontvingen we 77 aanmeldingen van inwoners om vrijwilligerswerk te gaan doen, 33 vragen van inwoners, omdat ze hulp van een vrijwilliger nodig hadden, 76 vragen van organisaties en verenigingen, die op zoek waren naar vrijwilligers en 18 verzoeken voor maatjes via EpeDoet! We hebben ons ingezet voor de opvang van Oekraïners. Vrijwilligers zijn gekoppeld, we hebben vraag en aanbod bij elkaar gebracht en een wegwijzer ontwikkeld.

(links: Buurtsport in actie tijdens De Sprenge Trailrun, rechts: EpeDoet! werft vrijwilligers tijdens de Pleinmarkt)

In 2022 hebben de 23 vrijwilligers van het Formulierenteam 303 inwoners geholpen op het gebied van administratie en financiën. Samen met inwoners werden voorzieningenchecks uitgevoerd, zodat alle regelingen optimaal gebruikt werden. Naast alle vragen die het Formulierenteam normaal te verwerken krijgt, waren we dit jaar druk met vragen rondom de energietoeslag en de gemeentepolis (collectieve zorgverzekering) die zijn rentree heeft gemaakt. Ook zijn de inloopuren in de verschillende Huizen van de Buurt uitgebreid. We streven ernaar om mensen met financiële problemen in een vroeg stadium te ondersteunen.

De 7 vrijwilligers van Juridisch Advies helpen inwoners van de gemeente Epe bij het beantwoorden van lastige vragen op administratief, financieel en juridisch gebied. Het advies is gratis. Iedere week is er in een Huis van de Buurt in de gemeente Epe een inloopmoment. 59 Inwoners bezochten de inloopuren en er werden 8 mensen buiten het spreekuur om geholpen. De meeste vragen hebben betrekking op huren/wonen, scheiding, arbeidscontracten en financiële geschillen.

Bij Maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je allebei plezier aan beleeft. In 2022 zijn er 86 gesprekken gevoerd met mensen die een maatje willen. Voor 65 mensen is een maatje gevonden, voor 10 mensen wordt nog gezocht naar een maatje en 11 mensen doen nu mee met activiteiten van Koppel-Swoe. Van de gevoerde gesprekken waren er 33 onder de 27 jaar. Organisaties konden via EpeDoet! zelf een oproep plaatsen om samen met een inwoner/cliënt een maatje te zoeken. 18 Organisaties hebben hiervan gebruik gemaakt.

Steunpunt Mantelzorg biedt gratis en onafhankelijk informatie, advies, ondersteuning en begeleiding aan mantelzorgers van alle leeftijden in de gemeente Epe. Eind 2022 stonden er 976 volwassen mantelzorgers geregistreerd. (Voor jonge mantelzorgers zie onder jeugd). We hebben 6 emailnieuwsbrieven verstuurd, verschillende activiteiten en mantelzorgwaardering georganiseerd.

(links: Steunpunt Mantelzorg bedankt mantelzorgers met een bloemetje, rechts: de vrijwilligers en coördinatoren van Het Formulierenteam)

Thuis Wonen Nu en Later (TWNL) levert een bijdrage aan het zelfstandig blijven van mensen en het (veilig) thuis wonen, daar waar mogelijk. Dat doen we door preventieve huisbezoeken en woningchecks. Vrijwilligers voeren de taken van TWNL uit.

Met Welzijn op Recept (WOR)werkten we nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, sociaal werkers, cliëntondersteuning en maatschappelijk werkers. Afgelopen jaar is WOR ook opgestart in Emst/Vaassen. Er werden 263 mensen met psychosociale klachten doorverwezen. Deelnemers werden geholpen én gestimuleerd om deel te nemen aan diverse activiteiten gericht op ontmoeting, creativiteit, sport en bewegen of een combinatie hiervan. Vaak is het steuntje in de rug voldoende, zodat mensen weer in hun kracht komen te staan en opnieuw mee kunnen doen aan de maatschappij.

Was & Strijk is een participatie- en re-integratieplek voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. En een algemene (voorliggende) voorziening in de thuiszorg voor alle inwoners van de gemeente Epe. De werkleerplek bij Was & Strijk is uniek en biedt met behalen van basiszorg diploma een opstap naar een werkleerbaan bij Viattence en WZU als zorgassistent in ouderenzorg. We hebben meer diversiteit in klanten: particulieren (met en zonder Wmo), B&B’s, vakantiewoningen, sportverenigingen, kantines, wassen op Viattence-locaties en wassen voor opvanglocaties voor vluchtelingen.

Jeugd

Sinds het begin van corona is er een groeiende zorg over jongeren en hun (mentale) gesteldheid. Vanuit het rijk is er extra geld beschikbaar gesteld om meer jongerenwerkers in te zetten om deze zorg te verkleinen. In 2022 is er aan de formatie van vier jongerenwerkers vastgehouden. Met als positief gevolg dat we meer preventief werk hebben kunnen verrichten, zowel individueel als in groepsverband op straat en in onze jongerencentra. We kunnen op deze manier beter inspelen op de behoefte van jeugd en grotere aantallen jongeren bereiken. Deze formatie blijft in 2023 hetzelfde. We hoeven dus geen jongerenwerkactiviteiten af te schalen.

Koppel-Swoe is voor de doelgroep Jeugd kernpartner van het CJG samen met Vérian en de GGD. Het CJG is in Epe de spin in het web als het gaat om ondersteuning en zorg voor kinderen en jongeren. De kernpartners werken samen met als doel: een goed gecoördineerde en kwalitatief goede samenwerking voor een lokale preventieve aanpak en het integraal oppakken van vragen en signalen. In 2022 is de samenwerking met het CJG nog meer versterkt door jongerenwerk aan te laten sluiten bij het casusoverleg en het CJG breed overleg.

Online onderzoek jongerenwerk

Begin 2022 hebben we een online onderzoek afgerond naar aanleiding van signalen van jongeren en ouders. Doel van het onderzoek was meer inzicht krijgen in hoe jongeren hun vrije tijd besteden én waar behoefte aan is bij de leeftijdsgroepen 12-16 jaar en 17-23 jaar in het dorp Epe. 397 Personen (waarvan 232 jongeren) hebben het onderzoek ingevuld. De uitkomsten zijn besproken met de Jeugdtafel. Een opvallende uitkomst was dat volwassenen (24+) het zorgelijk vinden dat er geen plek is voor jongeren. Een veilige omgeving en de mogelijkheid om andere jongeren te ontmoeten worden het meeste genoemd. Ook wordt er regelmatig verwezen naar eigen ervaringen in jeugd (in deze gemeente) en zorgen over ‘hangjongeren’.

Activiteiten

Op verschillende locaties in de gemeente Epe organiseren we kinderwerk. Daarmee bieden we gemiddeld 50 kinderen van 4-12 jaar wekelijks een veilige en gezellige plek om in hun vrije tijd samen bezig te zijn en nieuwe ervaringen op te doen. Een plek waar creativiteit, bewegen en gezondheid gestimuleerd wordt en waar aandacht is voor het kind.

(links: onze jongerenwerkers, rechts: kinderen maken gezonde snacks tijdens een kindermiddag)

Voor jongeren organiseren we in Huizen van de Buurt De Hezebrink in Emst en Balai Pusat en Triton in Vaassen per locatie 2 à 3 keer per week een jongerenavond. Op verzoek van jongere nieuwkomers organiseren we ook een avond apart voor hen. In Epe is met Huis van de Buurt Vegtelarij eindelijk ruimte gevonden voor jongerenavonden. Daar zijn we begin 2023 gestart.

Voor jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en/of jongeren die door bijvoorbeeld psychische of sociale problematiek weinig aansluiting vinden met leeftijdsgenoten organiseren we Groet & Ontmoet junior. In de oneven weken in Huis van de Buurt Triton Vaassen, in de even weken bij Zideris in Epe. In 2022 hadden we 23 verschillende deelnemers.

Van 1 t/m 18 augustus hebben we in samenwerking met STIP Heerde tijdens de zomervakantie een Zomerschool georganiseerd voor kinderen (6-12 jaar) van nieuwkomers, die korter dan 5 jaar in Nederland wonen, kinderen met een leerachterstand als gevolg van COVID-19 en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand. Dit jaar was het thema ‘Wereldreiziger’. Er deden 100 kinderen mee uit de gemeentes Epe en Heerde. Ze waren tussen de 6 en de 12 jaar oud. Twintig van hen waren van Oekraïense komaf.

Ondersteuning

Voorlichting, bewustwording en activering spelen een belangrijke rol in ons (preventie)werk. Met JOGG richten we ons op een ‘gezonde jeugd, een gezonde toekomst’ en organiseerden we in kader van ‘gezonde jeugd, een gezonde toekomst’ onder andere de drinkwater-challenge, snoepgroentecampagne en de campagne ‘Trommel zonder rommel’. Ook organiseerde we samen met Moedige Dialoog Epe de interactieve workshop ‘Pubers & Poen’ met financieel coach Eef Opdorp. Met Buurtsport organiseerden we diverse beweegactiviteiten voor kinderen en jongeren.

(links: start snoepgroentecampagne op basisschool, rechts: een goed bezochte lezing ‘Pubers & Poen’ van financieel coach Eef van Opdorp)

Steunpunt Mantelzorg biedt informatie, ondersteuning, ontmoeting en advisering aan jonge mantelzorgers t/m 24 jaar en hun (in)formele netwerk. Eind 2022 stonden er 177 jonge mantelzorgers geregistreerd. We ervaren dat het belangrijk blijft om deze doelgroep bij zowel informele als professionele netwerken onder de aandacht te brengen. Bewustwording en erkenning van deze onzichtbare doelgroep blijft van belang. Jonge mantelzorgers komen vrijwel niet met individuele vragen, maar laten zich wel samenbrengen door onze activiteiten.

Met onze (vrijwillige) Steunouders zijn we betrokken geweest bij 44 gezinnen (kinderen en ouders), die door omstandigheden een helpende hand kunnen gebruiken. De behoeften, vragen en grenzen van het gezin/de ouder vormen daarbij het uitgangspunt. De ouder bepaalt aan welke vorm van ondersteuning of hulp hij/zij behoefte heeft en houdt daarmee de regie in handen. Ouders worden geactiveerd en ondersteund om weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en hun probleemoplossend vermogen.

Met 39 vrijwilligers helpen we met de VoorleesExpress gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig weken bij hen thuis en maakt de kinderen én ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten.

Kinderdagopvang, peuteropvang en BSO

De kinderopvang van Koppel-Swoe heeft zeven peuterspeelzalen in Epe, Emst, Oene en Vaassen, waar pedagogisch medewerkers professioneel werken aan de ontwikkelingsstimulering van peuters. Op alle locaties wordt Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) geboden. Alle pedagogisch medewerkers van de kinderdagopvang, peuteropvang en peuterspeelzaal zijn gestart met de tweejarige opleiding ‘Startblokken’. Een opleiding waarin zij leren werken volgens deze methodiek, gericht op spel en interactie. Onze kinderopvang groeit nog steeds. We hopen in 2023 een nieuwe locatie te open. In MFC Kleurrijk zijn we de Sport BSO gestart.

Nieuwkomers

Koppel-Swoe neemt na 8 maanden de begeleiding van nieuwkomers (statushouders) van Vluchtelingenwerk over. Twee sociaal werkers (Vaassen/Epe) ondersteunen nieuwkomers bij hun verdere integratie/participatie. De sociaal werkers en coördinator Formulierenteam nemen deel aan het overleg ‘Inburgering in Epe’. Hier wordt nauw samengewerkt met alle organisaties die betrokken zijn bij nieuwkomers.

(links: jonge nieuwkomers tijdens de Zomerschool, rechts: een gezellige afsluiting van een reeks conversatielessen)

Door vrijwilligers worden verschillende taalactiviteiten in de Huizen van de Buurt georganiseerd. Daarbij gaat het om het vergroten van de Nederlandse woordenschat, spreekvaardigheid en het verbeteren van de zelfredzaamheid en participatie van nieuwkomers, allochtone vrouwen en mannen en laaggeletterden. Oftewel: Nederlands oefenen door met elkaar te praten, koffie te drinken, lezen, schrijven, koken, naaien en spelen. Deelnemers zijn afkomstig uit: Nederland, Turkije, Somalië, Dominicaanse Republiek, Tsjechië, Iran, Syrië, Afghanistan, Armenië, Wit-Rusland, Oekraïne en Marokko.

Onze organisatie

In 2022 hebben we verder gewerkt aan ons strategisch beleid. Dat is onze visie op de huidige samenleving, hoe we onze rol als organisatie daarin zien en welke speerpunten we de komende tijd meer aandacht willen geven om nog meer impact te maken. De strategie is tot stand gekomen naar aanleiding van diverse gesprekken met onze medewerkers, vrijwilligers, inwoners, gemeente en samenwerkingspartners.

(onze nieuwe strategie grafisch weergegeven)

We zien veel nieuwe ontwikkelingen in de samenleving en in onze sector. Dat heeft invloed op ons werk. Denk bijvoorbeeld aan de plannen rondom (bijna gratis) kinderopvang, personeelstekort, de dubbele vergrijzing, steeds meer armoede en toenemende druk op de zorg. Vroegtijdige signalering, aandacht voor preventie, samen en verbinden zijn nu al woorden die een rode draad in ons werk vormen. Wij verwachten dat kinderopvang en welzijnswerk in de gemeente Epe nog belangrijker gaan worden. In december 2022 hebben we stakeholders, ouders en vrijwilligers geïnformeerd met een artikel over onze strategie. Ook hebben we toegezegd om in 2023 via onze emailnieuwsbrief de speerpunten toe te lichten met voorbeelden uit onze praktijk. Inmiddels hebben we een toelichting gegeven op onze kinderopvang, gebiedsgericht werken en armoede en schulden. Ben je geïnteresseerd om onze emailnieuwsbrief ook te ontvangen? Meld je dan aan via deze link.

Vragen over ons jaarverslag?

Veel diensten en veel activiteiten: het leidt (helaas) tot veel tekst. Heb je nog vragen of opmerkingen over ons jaarverslag of onze diensten? Stel je vraag dan via info@koppelswoe.nl.

Zaalvoetbaltoernooi voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar

Op vrijdag 5 januari 2024 organiseren het jongerenwerk van Koppel-Swoe en Heel Epe Beweegt weer het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in de PWA-hal in Epe. Dit toernooi is voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar uit de gemeente Epe. Vanaf 13.00 uur zal de aftrap worden gegeven. Hoe het programma er definitief uitziet, ligt aan het aantal aanmeldingen.

  • Je geeft je op voor 12 t/m 16 jaar of 17 t/m 23 jaar
  • Maximaal 8 spelers
  • We spelen 5 tegen 5
  • Ieder team heeft maximaal 3 wissels
  • Zaalschoenen/schone schoenen zijn verplicht!
  • Neem zelf bidon mee.
  • Maximaal 10 teams per dagdeel/leeftijdscategorie. Vol = vol.
  • Inschrijven kan tot en met zondag 24 december 23.59 uur.

Aanmelden:

Klik op deze link voor aanmelden voor 12 t/m 16 jaar

Klik op deze link voor aanmelden voor 17 t/m 23 jaar

Tot 5 januari!

 

© 2024 Media Magneet